Afgelopen week

De afgelopen dagen heb je iets meegemaakt wat heel naar voelde. Dan is professionele hulp misschien niet het eerste waar je aan denkt. Het kan dat je liever vergeet wat er met je is gebeurd. Toch is het belangrijk dat er in de eerste week snel en professioneel wordt gehandeld. Zodat je medicatie kunt krijgen om een mogelijke soa, hiv of zwangerschap te voorkomen en de arts bewijs kan verzamelen voor het geval je aangifte wilt doen.

Misschien twijfel je over wat er gebeurd is of hoe je lichaam reageerde. Het kan zijn dat je lichaam bevroor of dat je niets durfde te doen. Dit betekent niet dat jij het wilde of het jouw schuld is dat er iets is gebeurd. Door erover te praten met een professional kan hij of zij jou helpen om antwoorden te vinden op jouw vragen.

“Na dat telefoontje met het Centrum Seksueel Geweld was ik opgelucht. Ik voelde me begrepen en ik kreeg zoveel antwoorden op mijn vragen. Ik weet nu bijvoorbeeld dat je ook een erectie kunt krijgen als je het niet lekker vindt. Ik werd dus écht gedwongen tot seks.” - John

Contact met Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld is er voor je als je verkracht bent, een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt of als je niet zeker weet wat er is gebeurd. Je kunt veilig contact zoeken met een team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie en andere hulpverleners. Ze zijn 24/7 bereikbaar en bieden jou zo snel mogelijk de hulp die je nodig hebt.

Wat kun je verwachten als je contact opneemt met het Centrum Seksueel Geweld? Klik op 'Het hulpproces van Centrum Seksueel Geweld' hieronder om meer te weten te komen.

Contact met de politie

Als je bent aangerand of gedwongen bent tot seks, kun je er ook voor kiezen om meteen de politie in te schakelen. De zedenpolitie gaat met je in gesprek en zorgt ervoor dat je eventueel medische en psychische hulp krijgt.

Wat kun je verwachten als je contact opneemt met de politie? Klik op 'Het hulpproces van de politie' hieronder om meer te weten te komen.

Hulp van een psycholoog

Psycholoog Chantal - ook wel ‘casemanager van het Centrum Seksueel Geweld’ genoemd - is is gespecialiseerd in het behandelen van slachtoffers die verkracht zijn of seks tegen hun wil hebben meegemaakt. De dag nadat je het Centrum Seksueel Geweld hebt bezocht, kun je een persoonlijke begeleider als Chantal toegewezen krijgen. Chantals tips:

  • Hoe moeilijk het ook is, probeer contact te zoeken met het Centrum Seksueel Geweld. Zij kunnen je helpen;
  • Na een heftige ervaring kan het moeilijk zijn om een normaal dag- en nachtritme aan te houden. Probeer zo veel mogelijk in jouw ritme te blijven, dit is namelijk beter voor je gezondheid;
  • Het is natuurlijk moeilijk om over de gebeurtenis te praten met familie en/of vrienden. Toch is het wel goed om dit te doen en kan het veel steun bieden.

Meer tips? Ga dan naar de website van het Centrum Seksueel Geweld.

Hulp van een arts

Paula is een arts die gespecialiseerd is in het helpen van slachtoffers die een verkrachting of seks tegen hun wil hebben meegemaakt. Paula werkt voor het Centrum Seksueel Geweld  en behandelt mensen na een nare seksuele ervaring. De belangrijkste tips van Paula:

 

  • Lukt het je niet om binnen 24 uur naar een Centrum Seksueel Geweld te gaan, koop dan alvast een morning afterpil. Daarmee verklein je de kans om zwanger te worden;
  • Vergeet niet dat het nu juist extra belangrijk is om voor jezelf te zorgen! Probeer dus gezond te eten en drinken;
  • Na een heftige ervaring kan het zijn dat je drugs of alcohol wil gebruiken om het te vergeten. Maar dit helpt helaas niet. Praten kan wel helpen.

“Het Centrum Seksueel Geweld adviseerde mij een medisch onderzoek te laten doen. Ook brachten ze mij in contact met de politie die het sporenonderzoek in gang zette. Dat kon omdat ik mijn kleding van die avond nog niet had gewassen.” - Kate

Hulp van de politie

Politieagente Vera is gespecialiseerd in zedendelicten. Het contact met deze zogeheten ‘zedenrechercheurs’ kan direct via de politie of via het Centrum Seksueel Geweld. Zedenrechecheurs zoals Vera worden alleen ingeschakeld als jij dat wil. Vera neemt slachtoffers die gedwongen zijn tot seks serieus en zal je uitleg geven over wat het betekent als je aangifte wil doen. Vera’s tips:

  • Probeer contact te zoeken met het Centrum Seksueel Geweld. Zij luisteren naar je en helpen je met wat je nodig hebt. Hier kun je ook in gesprek komen met de politie;
  • Het kan zijn dat je je vies voelt. Toch is het slim om nog even te wachten met douchen, wassen en naar de wc gaan. Hierdoor heeft de politie een grotere kans op het vinden van sporen van de pleger;
  • Misschien wil je direct je kleding in de was doen. Het is een goed idee om dit in een plastic of papieren zak te bewaren, zodat alles kan worden onderzocht door de politie.

Meer tips? Ga dan naar de website van het Centrum Seksueel Geweld.

Disclaimer: om privacyredenen zijn de namen en foto’s niet van de werkelijke personen.