Het is niet altijd even makkelijk om te praten over wat er met je is gebeurd. Als je daar pas na langere tijd aan toe bent, is er hulp voor je. Het is namelijk nooit te laat om hulp te zoeken. Hulp kan je helpen bij problemen die je hebt gekregen door wat je hebt meegemaakt. Probeer daarom professionele hulp te zoeken. Dit kan ook anoniem.
Als er jaren geleden iets is gebeurd wat jij niet wilde, kun je daar nu nog veel last van hebben. Het kan zijn dat je problemen hebt met naar het toilet gaan of angst voor een nieuwe seksuele relatie. Je kunt ook last hebben van nachtmerries of de gebeurtenis herbeleven. Er zijn professionals die jou kunnen en willen helpen om van je klachten af te komen. Zodat jij weer verder kan gaan met jouw leven.
“Mijn mentor op school merkte dat ik niet lekker in mijn vel zat. Ik had depressieve klachten. Ze adviseerde mij met een psycholoog te gaan praten. Pas een jaar later vertelde ik mijn psycholoog wat er in mijn jeugd was gebeurd. Ik had alles zo verdrongen, dat ik écht niet meer wist wat Stefan mij had aangedaan.” - Nathalie
Contact met Slachtofferhulp Nederland
Slachtofferhulp Nederland biedt hulp voor elk slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp. Ze bieden slachtoffers met een nare seksuele ervaring - zoals een verkrachting - emotionele hulp, begeleiden je in het strafproces en helpen je bij een eventuele schadevergoeding aanvragen. Ook kun je online (in de Slachtofferhulp Community) of persoonlijk contact hebben met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. In de Slachtofferhulp Community kun je ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met een nare seksuele ervaring, een vraag stellen of je ervaring delen. Dit kan veilig en anoniem. Je hoeft hiervoor geen aangifte te hebben gedaan. Wat je ook voelt, weet dat je er niet alleen voor staat.
Het hulpproces van Slachtofferhulp Nederland
Wat kun je verwachten als je contact opneemt met Slachtofferhulp Nederland? Klik op 'Het hulpproces van Slachtofferhulp Nederland' hieronder om meer te weten te komen.
- Bel met 0900 0101
- Chat met een medewerker (ma & vr: 8 - 20u / za: 10 - 17u)
- Bekijk de website van Slachtofferhulp Nederland
“Ik kwam in contact met Slachtofferhulp Nederland. Zij hebben mij een spiegel voorgehouden; ik was wel degelijk slachtoffer van seksueel misbruik en ik had symptomen van een trauma. Vrienden en familie snapten opeens waarom ik nooit deelnam aan gesprekken op verjaardagen, waarom ik mijn broers nooit wilde knuffelen, waarom ik mensen op afstand hield.” - Richard
Contact met een psycholoog
Na een nare seksuele ervaring kun je last krijgen van herbeleving of gevoelens van schuld, schaamte of depressie. Het kan ook zijn dat je seksuele problemen ervaart. De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Deze kan je helpen met je klachten zodat je weer verder kunt gaan met je leven.
“Ik ben blij dat ik aangifte heb gedaan. Ik heb mijn stem laten horen en ik heb eindelijk voor mezelf gekozen in plaats van voor mijn omgeving.” - Kimberley
Contact met de politie
Als je seks tegen je wil of een verkrachting hebt meegemaakt, kun je er voor kiezen de politie in te schakelen. Ook als het al langer geleden is. Wat kun je verwachten als je contact opneemt? Als je de politie belt, brengen ze je in contact met de zedenpolitie. Dat zijn gespecialiseerde rechercheurs die zaken onderzoeken waarin slachtoffers zijn gedwongen tot seks. Een rechercheur gaat met je in gesprek. In dit zogeheten ‘informatieve gesprek’ legt de politie uit wat je kunt verwachten als je aangifte doet. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is jouw beslissing om wel of geen aangifte te doen.
- Bel de politie 0900 8844
- Bekijk de website van de politie
Disclaimer: om privacyredenen zijn de namen en foto’s niet van de werkelijke personen.