Het verhaal van Shelley

Shelley is als kind geestelijk en lichamelijk mishandeld door haar vader. Toen ze 19 was ontdekte ze dat ze ook seksueel was misbruikt. Shelley had namelijk moeite met seks en ging op zoek naar hulp.

“Als kind ben ik geestelijk en lichamelijk mishandeld door mijn vader. Toen ik 19 jaar was ontdekte ik dat mijn vader mij ook seksueel heeft misbruikt. Ik was toen tussen de 4 en 6 jaar oud. Ik merkte dit, omdat het toen niet goed ging met mijn vriend. Hij wilde wat dingen proberen op seksueel gebied, maar ik vond het doodsbenauwd. Ik kreeg paniekaanvallen en moest dan huilen. Terwijl ik met die vriend geen nare ervaringen had gehad.”

Het hulpproces van Shelley

“Ik wilde weten waar de paniek vandaan kwam en liet spiertesten doen. Ze onderzoeken dan hoe je lichaam reageert op gebeurtenissen en herinneringen die je je niet meer voor je kunt halen. Mijn lichaam ging bij die testen soms letterlijk in een ‘shut down’. Alsof het wilde zeggen: tot hier en niet verder. Na deze spiertesten ben ik in hypnotherapie gegaan. Toen zag ik de beelden terug. Vooral het beeld van een roze gordijntje. Ik had vaak nachtmerries over een roze gordijntje en kon dat niet verklaren. Tijdens de hypnotherapie zag ik dat het de gordijnen in mijn slaapkamertje waren. De plek waar mijn vader mij seksueel misbruikt had. Ik had het al die jaren verdrongen.

Mijn ouders gingen uit elkaar voordat ik 1 werd. Ik woonde bij mijn moeder en ging in de weekenden naar mijn vader. Toen ik jong was nam mijn moeder me mee naar therapeuten, omdat ik me vervelend gedroeg. Ik huilde veel, sloeg, beet en kneep. Voor mij een manier om mijn gevoelens te laten zien. Toen ik 11 was nam mijn moeder mij en mijn vader mee naar een maatschappelijk werkster. Dat was nadat ik had gezegd dat ik niet meer bij hem wilde zijn. De maatschappelijk werkster koos mijn vaders kant. Kinderen liegen wel vaker, werd er gezegd. Mijn vader won. Altijd. Toen ik 12 was, mocht ik zelf beslissen. Vanaf dat moment ging ik niet meer naar mijn vader. 

Natuurlijk zag mijn moeder dat het in die tijd niet goed met me ging. Ze heeft mij gelukkig altijd aangemoedigd om erover te praten. We zijn open naar elkaar over wat mijn vader gedaan heeft. Maar ze had het totaal niet verwacht dat mijn vader mij ook seksueel misbruikt had. Ik zie mijn vader nu vooral als een ziek persoon en ik denk dat dit mij ook sterker heeft gemaakt.”

“Ik heb al veel hulp gekregen, dat helpt mij telkens weer een stapje vooruit.”

“Ik ben begin twintig en heb hulp om mijn toekomst te verbeteren. Ik wil meer ontspannen met seks omgaan en wil positiever in het leven staan. Ik heb al veel hulp gekregen, dat helpt mij telkens weer een stapje vooruit. Ik heb EMDR-therapie gevolgd, contact gehad met Slachtofferhulp Nederland en gepraat met een seksuoloog. Nu sta ik ingeschreven voor traumatherapie. Al deze hulp heeft heel veel voor mij betekend. Mijn moeder en de vriend die ik toen had hebben me ook altijd gesteund. De relatie met hem is voorbij, maar hij heeft me altijd geholpen. Seks met hem was voor mij gewoon niet mogelijk. Hij begreep en respecteerde dat, maar hij wilde dat wel.

Praten over wat je is overkomen, helpt. Als mensen dat vroeger tegen mij zeiden, dacht ik: ‘Bekijk het maar’. Maar door erover te praten, kun je je masker even afzetten en jezelf zijn. Blijf er niet alleen mee rondlopen en vraag om hulp.” 

Disclaimer: Dit verhaal is waargebeurd. Om privacyredenen zijn de namen en foto’s niet van de werkelijke persoon.

Tips van een psycholoog, arts of de politie

Lees meer tips van professionals over wat jou kan helpen.

Meer informatie over schuld- en schaamtegevoelens

Heb jij net als Shelley last van schuld- en schaamtegevoelens? Je bent niet de enige. Lees meer over dit onderwerp op de pagina schuld- en schaamtegevoelens.