Schuld & schaamte

Na een nare seksuele ervaring kan er vanalles door je hoofd gaan. Misschien voel je je schuldig omdat je vindt dat je weg had moeten rennen, had moeten schreeuwen of er iets van had moeten zeggen. Je bent niet de enige met deze gedachtes. Bijna iedereen heeft last van schuld- en schaamtegevoelens na een nare seksuele ervaring. Deze gevoelens komen vaak voor en mogen er zijn, maar het is niet terecht dat je je schuldig voelt.

“Ik dacht: ik moet inderdaad wel heel zwak zijn als ik me dit laat gebeuren.” - John

Misschien schaam je je omdat jij diegene in je huis hebt gelaten, vind je dat je van je af had moeten bijten of geef je jezelf de schuld omdat je die avond een kort rokje droeg. Welke schuld- en schaamtegevoelens er ook door jouw gedachten gaan, weet dat jij niet verantwoordelijk bent voor wat er is gebeurd. Niemand mag zomaar aan jouw lichaam zitten. Door jezelf te beschuldigen, krijg je meer last van psychische problemen. Soms nog meer dan de seksuele handelingen zelf. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken en te praten met een professional. Hij of zij kan deze gevoelens verminderen door antwoorden te geven op jouw vragen.

“Een gevoel van schaamte en de angst voor beschuldiging zijn de twee belangrijkste redenen om seks tegen de wil niet te melden.”

Lees verder over andere emoties, gedachten en lichamelijke reacties

Na een nare seksuele ervaring krijg je waarschijnlijk te maken met veel verschillende emoties, gedachten en lichamelijke reacties. Het kan zijn dat je jezelf onterecht de schuld geeft van wat er is gebeurd. Om zoveel mogelijk van je vragen te beantwoorden, kun je hier ook lezen over onderwerpen als:

Tips van een psycholoog, arts of de politie

Lees meer tips van professionals over wat jou kan helpen.

Rode achtergrond met witte sierlijke tekst Sam.

@sam_is_er op Instagram

De instagrampagina Sam is er voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft gehad. Sam deelt verhalen, spreekt zich uit over grensoverschrijdend gedrag en laat zien dat jouw gevoel telt. Volg Sam_is_er en steun deze missie.