PTSS

Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, wil je de vervelende gebeurtenis het liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar dat is niet makkelijk. Misschien heb je nachtmerries, voel je je somber of juist boos. Als je klachten na vier weken niet minder worden, heb je een grotere kans dat je een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt.

“Toen ik de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) kreeg, vielen voor vrienden en familie allerlei puzzelstukjes op z’n plek.” - Richard

Na een nare seksuele ervaring kan je allerlei stressreacties krijgen. Iemand is letterlijk op of in jouw lichaam geweest. Het kan zijn dat je heel bang was en er liever niet over praat. Maar door de herinnering te vermijden en verdringen, worden de stressreacties alleen maar erger. Als je klachten na een maand niet verminderen, heb je een grotere kans dat je PTSS ontwikkelt. Dat betekent dat het je niet lukt om de nare ervaring te verwerken. Om de kans op een PTSS te verkleinen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Maar ook na langere tijd is hulp belangrijk. Zodat jij weer verder kan gaan met jouw leven.

“Bijna de helft van de slachtoffers krijgt na drie maanden de diagnose PTSS.”

Lees verder over andere emoties, gedachten en lichamelijke reacties

Na een nare seksuele ervaring krijg je waarschijnlijk te maken met veel verschillende emoties, gedachten en lichamelijke reacties. Het kan zijn dat je jezelf onterecht de schuld geeft van wat er is gebeurd. Om zoveel mogelijk van je vragen te beantwoorden, kun je hier ook lezen over onderwerpen als:

Tips van een psycholoog, arts of de politie

Lees meer tips van professionals over wat jou kan helpen.

Rode achtergrond met witte sierlijke tekst Sam.

@sam_is_er op Instagram

De instagrampagina Sam is er voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft gehad. Sam deelt verhalen, spreekt zich uit over grensoverschrijdend gedrag en laat zien dat jouw gevoel telt. Volg Sam_is_er en steun deze missie.