Victim blaming

Na een nare seksuele ervaring, kan het zijn dat je negatieve reacties uit je omgeving krijgt. Je wordt niet geloofd of als schuldige gezien. Dit heet victim blaming. Als slachtoffer krijg je de schuld, terwijl je niet schuldig bent. Soms voelen deze negatieve reacties nog erger dan de gebeurtenis zelf. 

“Ik zou ze nog gelijk geven ook, want ík had Samuel bij mij thuis uitgenodigd en ik had vast verkeerde signalen afgegeven.” - Kate

Het kan zijn dat je deze opmerkingen herkent: ‘Had je maar niet dronken moeten worden’, ‘Wat deed je daar dan, midden in de nacht?’ of ‘Had je maar niet zo’n kort rokje aan moeten trekken’. Dit zijn voorbeelden van victim blaming. Door dit soort reacties kun je je onterecht schuldig voelen. Ook maakt victim blaming het lastiger om de nare gebeurtenis te verwerken. En kan het ervoor zorgen dat je geen hulp zoekt, terwijl je het hard nodig hebt. 

“Victim blaming is vaak schadelijker dan de gebeurtenis zelf.”

Hoe kun je iemand steunen?

Ken jij iemand die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt? Dan is het vast even schrikken. Je voelt het verdriet en de pijn van iemand die je kent. Dat zoiets kan gebeuren met iemand in jouw omgeving, laat jou ook onveilig en machteloos voelen. Dit gevoel wil je onder controle hebben en hierdoor kan het zijn dat je - onbewust of onbedoeld - de schuld bij het slachtoffer legt. Zo lijk je weer ‘grip’ te krijgen op de situatie. Zoiets zal jou nooit overkomen, zeg je tegen jezelf, want jij loopt niet midden in de nacht op straat. Dát is dus victim blaming.

Bekijk hoe je iemand op de juiste manier kunt steunen.

Lees verder over andere emoties, gedachten en lichamelijke reacties

Na een nare seksuele ervaring krijg je waarschijnlijk te maken met veel verschillende emoties, gedachten en lichamelijke reacties. Het kan zijn dat je jezelf onterecht de schuld geeft van wat er is gebeurd. Om zoveel mogelijk van je vragen te beantwoorden, kun je hier ook lezen over onderwerpen als:

Tips van een psycholoog, arts of de politie

Lees meer tips van professionals over wat jou kan helpen.

Rode achtergrond met witte sierlijke tekst Sam.

@sam_is_er op Instagram

De instagrampagina Sam is er voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft gehad. Sam deelt verhalen, spreekt zich uit over grensoverschrijdend gedrag en laat zien dat jouw gevoel telt. Volg Sam_is_er en steun deze missie.