Freeze

Wanneer je een nare seksuele ervaring meemaakt, kan het zijn dat je lichaam bevriest of je dat je niets durft te doen. Achteraf ben je misschien boos op jezelf omdat je je niet hebt verzet. Weet dat je dit niet hoeft te zijn. Deze freeze-reactie is namelijk een automatische reactie van je lichaam waar je zelf geen controle op hebt.

“Waarom duwde ik wel zijn tong uit mijn mond, maar bevroor mijn lichaam toen hij in mij kwam?” - Ellen

Misschien schieten er allerlei vragen door je hoofd als ‘waarom heb ik niks gedaan?’, ‘waarom lag ik daar maar?’ of ‘waarom heb ik me niet laten horen?’. Deze gedachten blijven soms continu door je hoofd spoken en maken het moeilijk om ermee om te gaan en hulp te zoeken. Ook kan het zijn dat je boos bent op jezelf dat je je niet hebt verzet of je schaamt je voor je reactie. Dit hoeft niet, want freeze is een overlevingsreactie die iedereen kan krijgen.

“Zeventig procent van de slachtoffers verstijft of werkt mee tijdens seksueel misbruik.”

Tijdens een freeze-reactie bevriest je lichaam. Je bent dan niet meer in staat om iets te doen of te zeggen. Je voelt je als het ware verlamd. Je lichaam schiet automatisch in deze overlevingsstand om jou te beschermen. Bij extreme stress neemt je lijf namelijk de controle van je over. Je hersenen maken razendsnel een keuze tussen vluchten, vechten of bevriezen. Dit betekent niet dat je er bewust voor kiest of het jouw schuld is. Het gaat vanzelf.

Lees verder over andere emoties, gedachten en lichamelijke reacties

Na een nare seksuele ervaring krijg je waarschijnlijk te maken met veel verschillende emoties, gedachten en lichamelijke reacties. Het kan zijn dat je jezelf onterecht de schuld geeft van wat er is gebeurd. Om zoveel mogelijk van je vragen te beantwoorden, kun je hier ook lezen over onderwerpen als:

Tips van een psycholoog, arts of de politie

Lees meer tips van professionals over wat jou kan helpen.

Rode achtergrond met witte sierlijke tekst Sam.

@sam_is_er op Instagram

De instagrampagina Sam is er voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft gehad. Sam deelt verhalen, spreekt zich uit over grensoverschrijdend gedrag en laat zien dat jouw gevoel telt. Volg Sam_is_er en steun deze missie.