Iemand steunen

Wil je weten wat jij kunt doen als iemand in jouw omgeving seksueel geweld - zoals een aanranding - heeft meegemaakt? Jouw steun kan het niet oplossen, maar wel een groot verschil maken. Lees meer over wat jij kunt doen om te helpen.

“Ik ben nu zelf gymdocent en probeer bij mijn leerlingen ook alert te zijn op veranderend gedrag. Is een leerling heel stil terwijl hij of zij dat normaal niet is? Dan maak ik dat bespreekbaar. Ik had graag gewild dat ik eerder hulp had gevraagd, dan had mijn leven er nu misschien heel anders uitgezien.” - Nathalie

Luister goed en oordeel niet

Veel slachtoffers die seks tegen de wil of een verkrachting hebben meegemaakt, krijgen negatieve reacties uit hun omgeving. Ze worden niet geloofd. Slachtoffers krijgen te horen dat ze niet gevochten hebben of zomaar met iemand mee naar huis zijn gegaan. Deze reacties van de omgeving wordt ook wel ‘victim blaming’ genoemd. Dan krijgt het slachtoffer onterecht de schuld van wat er is gebeurd. Hierdoor kan iemand ervoor kiezen om geen hulp te zoeken, terwijl hij of zij dit juist zo hard nodig heeft. Voor sommige slachtoffers is de negatieve reactie van hun naaste zelfs erger dan de gebeurtenis zelf. Jaren later kunnen ze daar nog psychische klachten van hebben. Laat dus weten dat je er voor iemand bent, oordeel niet en luister met aandacht.

Meer weten over hoe je kunt helpen als omstander? Bekijk de informatie op Slachtofferhulp.nl of Slachtofferwijzer.nlOf lees meer tips op de website van het Centrum Seksueel Geweld.

De situatie van je naaste

Is de nare seksuele ervaring afgelopen week gebeurd of was het langer geleden? Het is goed om meer te weten over de situatie van je naaste, omdat er per situatie andere acties mogelijk zijn voor de beste hulp. Op deze manier kun je iemand op de juiste manier ondersteunen.


Disclaimer: om privacyredenen zijn de namen en foto’s niet van de werkelijke personen.